Климатици

Опитвайки се да се преборите с все по-високите температури през лятото и студовете през зимата, вашите климатици вероятно работят на пълна мощност, а резултите вече са видими в месечните ви сметки за енергия. Всъщност напоследък климатиците започват да надделяват като процент от общото потребление на енергия в световен мащаб, като по употребата на електрическа енергия, климатиците вече са на челно място сред електрическите уреди.

5 грешки, които трябва да изягвате при използването на климатици

Вероятно половината от сметката ви за ток е благодарение на климатиците. Възможно е обаче да правите някои големи грешки при използването на климатици в дома си, което всъщност да прави сметката ви за електричество още по-голяма.

Освен това не само бързорастящите сметки за ток са плашещи при употребата на климатици. По-опасни от тях са микроорганизмите, които могат да имат токсично действие при вдишване, а това може да доведе до множество други проблеми като алергии и астма. А това може да се дължи на неправилната употреба на климатиците.

Охлаждане или затопляне на празни стаи с климатици

Климатици 1
Климатици – Разгледайте при нас!

Колко стаи в къщата използвате често и колко се охлаждат или затоплят с климатици? Работят ли климатици във всички стаи, включително и тези, които не използвате? Винаги е добре да избягвате охлаждането или затоплянето с климатици на стаите, които не използвате често, като стаите за гости. Може климатиците ви да изхабят много енергия, ако вратите на всяка стая в дома ви са постоянно широко отворени и вътре работят климатици. Разходете се из дома си и се уверете, че сте затворили всички врати на незаети помещения. Трябва също така да затворите и вратите на килера и мокрите помещения, за да сте сигурни, че тези пространства не използват въздуха, които вашите климатици вече са затоплили или охладили.

Поставяне на завеси и щори в помощ на климатиците през лятото

Враг номер едно на вашите климатици през лятото са слънчевите лъчи. Големите прозорци, особено тези, които имат южно изложение. Ако няма плътна преграда, която да ги затъмни, върху стъклата попадат голямо количество слънчеви лъчи и топлината влиза в стаята, а това затруднява работата на вашите климатици. Чрез плъзгащи се завеси и затварящи щори, с които да спрете слънчевите лъчи, вие ще защитите не само климатиците, но и вътрешните пространства от топлината на слънцето. Винаги затваряйте прозорците си през деня, ако работят климатици, за да избегнете претоварване на климатиците и съответно, по-висока консумация на ток.

Климатици без програмируем термостат

Наличието на програмируем термостат на климатиците може да ви спести много пари от вашите сметки за енергия, тъй като автоматично повишава или понижава температурата, независимо дали сте у дома или не. Климатиците, чиито термостат не може да се програмира, не е неефективен, тъй като може да забравите да регулирате температурата, преди да тръгнете за работа. По-новите термостати за климатици, могат да се управляват дори през вашия смартфон като по този начин правят програмирането и мониторинга още по-просто и ефективно за работата на вашите климатици.

Използване на климатици със стари въздушни филтри

Климатици 2
Климатици – Качество и достъпност

Най-критичният елемент на вашите климатици са въздушните филтри. Мръсните въздушни филтри могат да доведат до слаб въздушен поток на климатиците във вашия дом. Освен това, те могат да повишат вашите сметки за електоенергия с до 15 процента, а също така и да съкратят живота на климатиците.

В идеалния случай трябва да сменяте въздушните филтри на вашата система поне веднъж на три месеца, а в някои случаи дори всеки месец, в зависимост от това колко често използвате климатиците. Смяната на въздушните филтри на вашите климатици, положително ще ви спести пари. А добрата новина е, че филтрите за климатици като цяло се предлагат на достъпни цени.

Липса на поддръжка и обслужване на климатиците

Вашите климатици трябва да се обслужват поне веднъж годишно. Добре е да извършите обслужването на климатиците през пролетта или непосредствено преди началото на лятото, така че тя да работи оптимално през топлите месеци. Но същото важи и за края на лятото, когато подготвяте климатиците за зимата. Ежегодните проверки могат да идентифицират всички проблеми, които трябва да бъдат решени, за да се гарантира, че климатиците няма да спрат да работят, когато са ви най-необходими. Ако никога не сте обслужвали вашите климатици, нашият съвет е да се свържете със специалист по климатици още сега или да се подготвите за избор и покупка на нови климатици.

Какви грижи да полагате за вашите климатици?

Подходящите грижи за климатиците, биха могли да удължат живота им, така че да можете да се възползвате максимално от климатиците у дома или в офиса. Като цяло най-добре е по-голямата част от поддръжката на климатиците да можете да извършвате сами на регулярни периоди от време. Когато обаче има проблем с климатиците ви, или те изискват по-сериозна поддръжка, е по-добре да потърсите професионалист, за да си спестите главоболия и по-сериозни проблеми с климатиците.

Климатици: почистване на филтъра

Първата и най-проста стъпка, която трябва да направите, за да удължите живота на вашите климатици, е да почистите филтъра. Той трябва да бъде чистен винаги, когато се замърси. В зависимост от употребата на климатиците, времето може да варира от всеки три до шест месеца. Има някои филтри за климатици, които могат да издържат и до една година. Попитайте в магазин за климатици за повече информация или потърсете в интернет.

Климатици: проверка за прах

Веднъж годишно трябва да проверявате питата на изпарителя на климатиците за натрупване на прах. Тя е разположена в манипулатора за въздух на климатиците.

Климатици: проверка на външното тяло

Климатици 3
Климатици – Вземете от нас!

Когато температурите започнат да спадат, трябва да проверите външната страна на климатиците. Огледайте добре климатиците уреда и се уверете, че няма остатъци по повърхността на кондензатора, тъй като те могат да спрат въздушния поток от климатиците. Също така трябва да проверите между перките на кондензатора на климатиците, за да се уверите, че той няма наслоявания от мъртви буболечки или прах. Почистването на външното тяло на климатиците чрез пръскане на кондензатора с маркуч обикновено е достатъчно добро, за да се отървете от всички отпадъци.

Климатици: проверка на компресора

Въпреки че днес много климатици имат сериозни системи за самодиагностика, е добра идея да проверите компресора от време на време. Може да издава сериозни звъди и вибрации и да се налоожи да смените компресора или климатиците. Ако не се налага замяна, е добре да се проверява фреона на климатиците веднъж годишно

Климатици: проверка на захранването

Добре е да правите проверка на захранването на климатиците, както и другите част от електрическата му система. Повечето от тях са разположени вътре в кондензационния блок на климатиците. Ако се налага смяна на някоя част, по-добре е да проверите в ръководството на климатика за конкретните спецификации или да се обърнете към специалист, занимаващ се с климатици.

5 грешки, които трябва да изягвате при използването на климатици
Охлаждане или затопляне на празни стаи с климатици
Поставяне на завеси и щори в помощ на климатиците през лятото
Климатици без програмируем термостат
Използване на климатици със стари въздушни филтри
Липса на поддръжка и обслужване на климатиците
Какви грижи да полагате за вашите климатици?
Климатици: почистване на филтъра
Климатици: проверка за прах
Климатици: проверка на външното тяло


Може да харесате още

Инфрачервено отопление

Нагревателите тип инфрачервено отопление ще ви спестят разходи за енергия, като същевременно предлагат редица предимства за здравето и безопасността на вас и семейството ви. Те

Прочетете повече »