Защо да изберете термопомпа „вода-вода“, модел ETM-WHQ

Като цяло избора на тип термопомпа вода-вода е най- добър, тъй като тази машина почти винаги дава двойно по- ниски разходи в сравнение с въздух-вода например. За съжаление това не винаги е основен фактор. Машината вода-вода зависи изцяло от сондажна вода или вкопана в земята серпентина и ако тези два източника не са с перфектни параметри, направени точно както трябва, могат да започнат проблеми, които ще ви накарат да съжалите че не сте взели термопомпа въздух-вода.

Нека разгледаме част от ситуациите:

  • Машина вода-вода използваща сондаж или кладенец. Идеалният случай е сондажа или кладенеца да са чисти, с температура 10-12 градуса и да осигуряват повече от необходими за машината дебит. Тогава машината ще работи 10-20 години без никакви проблеми, без спиране, с идеален разход и ще бъдете безкрайно доволни. При нормална експлоатация можете да очаквате сметки от порядъка на 0,8 до 1лв/м2/месец или за 100м2 жилище (с добра изолация и дограма и около 21-22градуса температура в стаите)- 80-100лв месец или 400-500лв на сезон. Това са разходи с включена правилно сметната сондажна помпа и са доста точни, тъй като сме ги пробвали на много места.
  • Какво става обаче ако сондажа е песъчлив? При всички монтирани от нас машини се слагат един ред филтри, утаители, датчици за поток и други елементи в самата машина, които я предпазват на 100%. Т.е дори да имате много песъчлив сондаж машината никога няма да се счупи, но може често да се задръстват филтрите и тя ще спира докато не ги изчистите. Това разбира се създава неудобство, но е риск който трябва да поемете, ако искате най- голямата награда от максимално ниски сметки за отопление. С време сондажа ще се изчисти от пясъка и тези проблеми ще намаляват все повече. Също така не всички клиенти желаят монтирането на утаител, но той решава и тези проблеми.

Много конкурентни фирми твърдят че решават този проблем и без тези устройства като правят собствени кожухотръбни топлообменници. На практика е така да- този тип топлообменници могат да понесат големи песъчинки през тях без проблем. Това което колегите пропускат да споменат обаче е че този тип топлообменници се пукат много по- често, защото се износват от съшият този пясък или просто са некадърно направени. Спукването на топлообменник в 70% от случаите води до гълтане на вода от компресора и тотален брак на машината, който за съжаление те не покриват гаранционно. Поради тези причини сме решили че нашите машини ще се правят само с пластинчати топлообменници и когато се монтират ще се монтират с всички защитни елементи, така че да гарантираме безпроблемна работа следващите 20 години. Смятаме че даваме много конкурентни цени дори с всички защитни устройства и то при използване на възможно най- качествените марки за всеки елемент от машината. Ако не виждате смисъл в това, то вероятно не сте нашият клиент 😉

  • Друг проблем би било ако сондажа или кладенеца пресъхне или дава недостатъчен дебит. За съжаление това не е по вина на машината, но може да бъде по вина на инсталатора. Преди да закупите наша машина, ние задължително ви уведомяваме с изискванията за дебит и даваме мнение или мерим дали съответния източник може да даде тези параметри. Ако не може просто отказваме да монтираме този тип машина. Много често клиентите търсят второ мнение, което от некоректни търговци винаги е такова каквото им се иска да чуят и често сме виждали какви проблеми имат после същите тези клиенти, доверили се на другият инсталатор.
  • Трети проблем и то по- скоро недомисляне би било ако имате прекалено дълбок сондаж или прекалено мощна помпа, която да изпомпва водата. Всичко над 1kW за къща до 200м2 води до толкова голяма консумация, че просто не си заслужава да сложите машина вода-вода, защото ще съсипе хубавата и ефективност. Това също е параметър, за който трябва да се помисли преди пристъпване към избор на тази машина.
  • Машина вода-вода използваща вкопана в двора серпентина. Тук ще разгледаме варианта с вкопана хоризонтално серпентина, защото вертикалните серпентини изискват невероятно скъпи сондажи и са безумие като цяло. Идеалният случай е в земята да бъде вкопана тръба с точен метраж според машината и почвата да е мека и глинеста с температура от около 8-10 градуса, да е прилепнала добре около тръбата и да отдава максимално добре топлина от и към нея. В такъв случай машината ще работи идеално и ще дава горните разходи. Няма опасност от запушване на филтри, от спиране или на практика каквато и да е друга авария и би трябвало да работи десетки години без проблем. За съжаление тук идват проблемите от некадърно изпълнение, дали по вина на инсталатора или просто по неприятно стечение на обстоятелствата, но може да доведе не толкова до проблеми, колкото до неефективна работа.
  • Най- често срещаният проблем е неправилно оразмерена серпентина. Много често клиентите имат малки задни дворове в които не може да се събере необходимата тръба, но много колеги, за да продадат машината събират каквото могат и после когато започне работа, машината почва да снижава температурата в подземната серпентина и например вместо да работи на 8-10 градуса, работи на 3-2-0 градуса и се стига до момент в който навън е +7 градуса например а машината работи на 0 градуса и работи с по- лоша ефективност от въздух-вода, а сте дали толкова пари за серпентина. Най- лошият вариант е серпентината да не стига до такава степен че машината да дава грешки и да не работи въобще.
  • Друг случай на недостатъчна мощност на серпентината може да бъде лоша почва- не е прилепнала хубаво към тръбата, камениста е има много въздушни джобове и пак се получава горният ефект. За съжаление това няма как да се види, докато не почнем да копаем за серпентината и ако сметнем че почвата не е много добра, риска нататък поема клиента или минаваме към вариант въздух-вода.

Като цяло с това покриваме повечето вероятности и неща, за които да се внимава. Ако смятате че имате на лице всички благоприятни фактори, то това е най- добрият избор. Нашата машина се предлага с две марки компресори- Copeland и GMCC. Това е така, за да предложим и по- бюджетен вариант , тъй като Copeland е най- скъпият компресор. Машината има два пластинчати топлообменника Swep и опция за трети, който да загрява БГВ (като това се коментира допълнително за всеки случай). Останалите елементи на машината са Danfoss или други известни италиански марки. За тези които разбират, всяка машина е снабдена с течност отделител и ресивер, филтър, наблюдателно стъкло и ТРВ като обикновено сменяме охлаждане и отопление въртейки водата, а не фреона, тъй като 4-пътният вентил може да клеяса защото се използва 2 пъти в годината. Като разбира се може да се направи и с 4-пътен вентил, ако държите на тази схема. Контролера е Dixell.

Всички части са взаимо заменяеми и налични на склад, така че евентуални проблеми могат да се отстранят почти веднага и то от всеки техник. Смятаме това за много голям плюс в сравнение с предлагани на пазара по- евтини китайски машини с кожухотръбни топлообменници, чийто ремонт ще чакате с месеци.

Ако имате непокрити тук въпроси, не се колебайте да се свържете с нас.

Поздрави,

инж. Христо Спасов

Елтерм ЕООД

Може да харесате още

Инфрачервено отопление

Нагревателите тип инфрачервено отопление ще ви спестят разходи за енергия, като същевременно предлагат редица предимства за здравето и безопасността на вас и семейството ви. Те

Прочетете повече »