Защо и кога да изберем електрически котел!

Доста често при споменаването за отопление на електричество хората са негативно настроени и си представят високи сметки. В някои случи това е така, а в други не.

Как работи електрическият котел?

Той се състои от водосъдържател, в който има ел. нагреватели. Водата от отоплителната инсталация ги обтича и се загрява. Обикновено веднъж достигнал зададената темепратура на водата в инсталацията, за да я поддържа, един ел. котел използва около 40% от номиналната си мощност.

Кога електрическият котел е добър вариант?

Електрическият котел е добър вариант за отопление на апартаменти и малки къщи до около 120-150 м2. Защо това е така? Реално е заради малката квадратура. С ел. котел тези домакинства биха имали месечни сметки от порядъка на 200-300 лв. Това на пръв поглед е висока сума, но когато се отнесе към ниската цена на инвестицията( под 1000 лв.), нещата добиват смисъл. Или ако искате сметки от порядъка на 100 лв. трябва да сложите термопомпа, чиято цена ще е около 4000 лв., което е 4 пъти повече от цената на ел. котела.  Много хора избират да плащат по- големи сметки, но да дадат по- малко пари за отоплителният уред.

Също така на много места, нови апартаменти например има готови инсталации, които чакат отоплителен уред. Електрическият котел е добро решение поради компактният си размер. Не ви се налага да слагате тежки и обемисти пелетни котли и камини, които трябва да пълните и чистите през ден.

Електрическият котел се ползва често като допълнение към съществуващи котли и камини на твърдо гориво. Връзва се последователно на тях, така че когато те изгаснат през нощта например, той се включва автоматично и поддържа температурата в жилището. Много често, след определен период на експлоатация, клиентите спират да палят камината или котела и остават само на електричество поради удобството ,което носи.

Електрически котли се ползват често в различни производствени процеси. Ако имате нужда да загрявате вода дори над 100 градуса за хранителни или други машинни процеси, това е правилният уред.

Кога електрическият котел НЕ е добър вариант?

Електрическият котел не би бил добър вариант за големи къщи над 150-200м2. Тогава месечните сметки ще са над 500-700 лв.  и въпреки че инвестицията остава ниска, излиза по- рентабилно да се заложи термопомпа или пелетен котел.

Може да харесате още

Инфрачервено отопление

Нагревателите тип инфрачервено отопление ще ви спестят разходи за енергия, като същевременно предлагат редица предимства за здравето и безопасността на вас и семейството ви. Те

Прочетете повече »