Защо и кога да изберем проточен бойлер!

Въпросът за загряване на вода за битови нужди седи пред всяко домакинство поне веднъж. Общо взето няма много варианти за решаване на този проблем. Основните са 3- обемен бойлер( загряван от ел. нагревател или котел), проточен бойлер и слънчева инсталация.

Тук ще се спрем основно на сравнението електрически обемен бойлер или проточен бойлер.

Как работи проточният бойлер?

Той има малък водосъдържател, в който има ел. нагреватели. В момента в които отворите чешмата или душа студената вода минава през тези нагреватели и излиза гореща с температура понякога до 70 градуса. Колкото по- мощен е бойлера, толкова по- голям дебита на водата и по- висока температурата.

Опасен ли е проточният бойлер?

Често срещано твърдение е, че проточният бойлер е опасен. Това реално не е така. Винаги при монтаж се слага и дефектно- токова защита, чието действие е да спре тока при толкова малки утечки, че дори бушонът няма да спре. Това устройство гарантира абсолютна безопасност. Например при стандартният обемен бойлер тази защита я няма и човек разчита само на ключа до вратата на банята или на самия бойлер, които почти никой и никога не спира, така че реално всеки път се къпете с опасност от токов удар, която дори не съзнавате.

Проточният бойлер е с голяма мощност, няма ли да харчи повече?

Проточните бойлери обикновено са от 7 до 24kW, но това не трябва да ви плаши. Бойлерът работи само докато ползвате водата, а и повечето от моделите са електронни, което допълнително регулира използваната мощност. Много изследвания и опитът като цяло е доказал, че проточните бойлери са с около 30% по икономични от обемен бойлер.

Имал съм проточен бойлер и бях крайно недоволен?

Няма човек, които е имал правилно оразмерен проточен бойлер и да е останал недоволен. Често пъти хората купуват евтини бойлери с малки мощности( 7-8kW), монтират ги на места с много студена вода и очакват чудеса от тях. За съжаление подобен тип решения водят до лошо име на проточните бойлери, а всъщност не са виновни бойлерите, а клиентите взели погрешно решение. Един бойлер с мощност 15kW и нагоре ще ви снабдява с безкрайно много топла вода, колкото време искате на приятно ниска цена.

Какви ограничения има проточният бойлер?

За съжаление повечето домакинства нямат трифазен ток, което ограничава мощността на бойлера до 12 kW. Реално погледнато тази мощност пак е достатъчна за да се достигне необходимият комфорт, но би могла да се окаже под въпрос на места където студената вода става доста студена през зимата- до 4-5 градуса.

Може да харесате още

Инфрачервено отопление

Нагревателите тип инфрачервено отопление ще ви спестят разходи за енергия, като същевременно предлагат редица предимства за здравето и безопасността на вас и семейството ви. Те

Прочетете повече »