Слънчеви панели

Слънчеви панели – мисия и значение

Поставянето на слънчеви панели отдавна вече не е ексцентрична или нестандартна идея.  Напротив навсякъде в ежедневието ни заобикалят под различна форма и с различно предназначение инсталации от слънчеви панели. Още от древността хората са използвали слънцето за енергийни цели. За разлика от останалите горива, слънчевата енергия е неизчерпаем източник на ресурси и единственият напълно възобновяем. Ето защо използването на слънчеви панели е изключително природосъобразен начин на отопление. През последните 20 години, от края на миналия век и началото на новия, все повече хора пристъпват към използването на слънчеви панели и по този начин те все по-широко навлизат в гражданските сфери на живот. Слънчеви панели представляват плосък тип слънчеви колектори, които абсорбират дневната светлина и я превръщат в чиста енергия за битово потребление у дома. Използване на слънчеви панели е екологично издържан и рентабилен вариант за подпомагане на отоплението в цялата къща и покриване на нуждите от битова топла вода. Възможно е слънчеви панели да бъдат свързани с радиаторната система на целия дом, хотел, офис или еднофамилна къща, за да осигурят вашия пълен комфорт и спокойствие. Ако се отнасяте с недоверие към поставянето на слънчеви панели и техният ефект е добре да се запознаете с някои факти, преди да вземете решение.

slanchevi-paneli-1

slanchevi-paneli-1

Как става поглъщането на енергия от слънчеви панели

Слънчевите панели са наричани още соларни панели абсорбират топлинната енергия от слънцето. Устройството на слънчеви панели представлява медни тръби пълни с течност и метална повърхност със селективно поркитие. Слънчевите топлинни приложения съставляват най-широко използваната категория на слънчеви технологии. Тези технологии използват слънцето за затопляне на вода и отопление, вентилация, готвене, дестилиране и дезинфекция на вода и много други. Произведената топлина зависи от количеството слънчева светлина, която пада върху вашите слънчеви панели. Качествени слънчеви панели могат да работят без проблем две или повече десетилетия. Когато слънчеви панели са произведени от нискокачествени материали, животът им е значително по-кратък, в повечето случаи около 5 години. Затова, когато предприемате подобна стъпка като инсталация на слънчеви панели, най-добре залагайте на изпитана тпрактика. Информираността в този случай е от първостепенна важност. Експертите от Елтерм са правилните хора, от които ще получите информация за разновидностите слънчеви панели и ще ви насочат, съгласно тяхното предназначение и потребностите на вашата сграда.

Слънчеви панели – приложение и ползи

Най-често срещаното приложение на слънчеви панели е за нагряване на топла вода. Това става чрез двувалентни бойлери, които съчетават в действието си мощност извлечена от слънчеви панели и електричество. Зелената енергия, която получаваме от лъчите на слънцето през деня, уловена от слънчеви панели се оползотворява, за далеч по-икономичната работа на бойлера у дома, в сравнение с електричеството. Всичко, което се изисква от вас е еднократно да програмирате градусите на водата, които желаете да се поддържат постоянно.  Когато температурата падне под нивото, на което сте задали програмата, бойлерът сам превключва на ток. Бойлерът би могъл да бъде тривалентен, т.е. да се свърже освен към електричество и слънчеви панели и към друг източник на топлина. Произведената мощност от слънчеви панели може да се свърже с подово отопление, което да преминава през тези стаи на къщата, които желаете.

Къде можем да позиционираме слънчеви панели

slanchevi-paneli-3

slanchevi-paneli-3

 

При осъществяването на връзка между слънчеви панели и бойлер, тялото на бойлерът може да бъде поставено на покрива или да бъде в дома. Има множество мнения и теории за това кое от двете е по-добре. При инсталация в на покрива, губите няколко литра разход, докато водата стигне до вашия дом, ако сте на по-нисък етаж. Единственият проблем, който може да се появи е свързан с изнесен бойлер на покрива и слънчеви панели на покрива е при наличието на снежни покривки през зимата. В този случай трябва да се грижите вашите слънчеви панели да не бъдат затрупани със сняг, защото в противен случай не биха могли да осъществяват контакт със слънцето. При бойлерите, точно както при слънчевите панели действието на околната среда също би могло да окаже ефект. Чрез подвижните слънчеви колектори може да се избегне проблема с неблагоприятни външни фактори. Освен покрива, вашите слънчеви панели биха били идеално позиционирани в дворно пространство с подходящо изложение. Когато са на равна повърхност слънчеви панели се поставят под ъгъл от 45 градуса, а в случай че съществува наличен наклон, при инсталация на покрив, например, ъгълът на градусите се преизчислява.

Слънчеви панели – можем ли да разчитаме на тяхната ефективност през зимата

Извличаното количество енергия от слънцето, посредством слънчеви панели, все пак зависи от температурата наоколо и от температурата на водата в градската среда, не можем да очакваме същия ефект, както през лятото. Освен стандартните открити слънчеви панели, бихме могли да изберем и такива от затворен тип. Разбира се, изготвяйки своя план за инсталация на слънчеви панели, трябва да имате предвид, че има значение в какъв климатичен регион се намирате. Ако сте в планинска местност или друго място, характеризиращо се с ниски градуси през зимата вашите слънчеви панели трябва да бъдат от затворен тип. За оптимална употреба могат бъдат използвани т.нар. „следящи устройства“, които следват пътя на слънцето и улавят максимално количество енергия.

Слънчеви панели – навсякъде около нас

slanchevi-paneli-2

slanchevi-paneli-2

Слънчеви панели могат да бъдат прикачени към уличното осветление, ако са от типа който произвежда ел. енергия. По този начин слънчевата енергия осветява града или селото, където се намира. Освен това напоследък се прилагат в красиви улични пейки – смесица между произведение на изкуството и незаменима част от градската среда на бъдещето. Този тип скамейки със слънчеви панели могат да подават енергия към зарядно за телефон, лаптоп или фотоапарат. Няма нужда да се въртите в кръг и да търсите най-близкото кафене, когато имате важен разговор, а батерията ви пада, просто трябва да седнете на пейка, генериращи дневните лъчи и да използвате заряда. Създадени са дори коли, чиито покриви притежават слънчеви панели, свързани с двигателя. Всички тези разнообразни употреби доказват как един древен начин на затопляне се е превърнал в технология, безпогрешно вписваща се в пулса на съвремието.

Слънчеви панели от Елтерм – разумни съвети и добри предложения

Свържете се с професионалния екип на Елтерм, те ще ви дадат всички необходими насоки и препоръки по темата . Посетете магазина  на фирмата  и страницата в интернет и разгледайте още интересни възможности и оферти като например термопомпи, пелетни котли

 

Слънчеви панели – мисия и значение
Как става поглъщането на енергия от слънчеви панели
Слънчеви панели – приложение и ползи
Къде можем да позиционираме слънчеви панели
Слънчеви панели – можем ли да разчитаме на тяхната ефективност през зимата
Слънчеви панели – навсякъде около нас
Слънчеви панели от Елтерм – разумни съвети и добри предложения