Някои неща, които трябва да знаете за термопомпите!

Здравейте,
В следващите редове ще се опитаме да дадем кратък и ясен отговор на често срещани въпроси и заблуди свързвани с избора на термопомпено отопление. Надяваме се, че те ще ви бъдат от полза за правилния избор. Не збравяйте, че най- добрият начин да получите точна и вярна информация специфично за вашият случай, е да се обадите и да попитате.

Виж каталога с всички термопомпи

– Въпрос I: Какви видове термопомпи има?
– Тъй като термопомпа е много общо понятие и включва в себе си от обикновени климатици до индустриални VRF системи, тук ще се спрем само на някои от видовете. Трябва да знаете, че в момента на пазара едни и същи уреди се срещат под името термопомпа и чилър. И двете наименоват едно и също устройство.
1) Термопомпа “Въздух – Вода”: Това е машина, която взема топлина от външният въздух и го предава на водата, която циркулира в отоплителната/климатичната система. Тези машини са с най- често приложение, тъй като се монтират лесно и не заемат особено много място. По- подробно ще се спрем в следващите въпроси.
2) Термопомпа “Вода – Вода”: Това е машина, която отнема топлина от подземна вода( или серпентина с оборотна вода в земята) и отдава тази топлина на вътрешната инсталация. Тези машини са по- ефкетивни, но са приложими само за места където има много подземна вода или голяма пространство за монтиране на подземна тръбна мрежа.
3) Термопомпа “Слънце – Вода”: Това е машина, която вместо с външно тяло или с подземна вода/серпентина работи със специален тип слънчеви панели. Характеризира се с висока ефкетивност, и за разлика от системите “вода – вода” при които ви трябва площ или вода, може да работи навсякъде, дори и през нощта. Недостатък е, че инвестицията е по- голяма.
– Въпрос II: Каква температура на водата правят тези термопомпи?
Температурата на водата зависи основно от типа фреон. Използват се три типа фреон- R410А и R32, с който се достигат темепратури на водата до 55 градуса; и фреон- R290, с който се достигат температури до 75 градуса.
– Въпрос III: В сайта на някои фирми пише, че тяхната термопомпа може да загрее водата в бойлера до 70 градуса. Вашите защо са само до 55?
Да загреете водата до 70 градуса използвайки един компресор с фреони R410 и R32 е невъзможно или силно непрепоръчително. Колегите от съответните фирми най- вероятно не са уточнили, че всъщност водата се загрява до 55 градуса и останалите 15 градуса до 70 се загряват от ел. нагревател на бойлера. Друга възможност е всъщност тяхната машина да работи с фреон R290 каквито модели имаме и ние. Друг вариант е да има втори топлообменник на топлите пари, който да загрява вода само в бойлера и там наистина може да се достигнат температури до 70 градуса. При нашите машини това е опция.
– Въпрос IV: Виждам че на пазара има високотемпературни термопомпи, които достигат 80 градуса. Те не са ли по- добър вариант за отопление?
Високотемпературното отопление е нещо, което трябва да остане в миналото, а термопомпите са технологията на бъдещето.
Защо всиокотемпературната машина не е добра идея: за да се достигне тази висока температура се използват 2 или повече на брой компресори. От тук следва логичния извод, че като имате два компресора имате и двойно повече вложена ел. енергия. И тъй като тези машини губят ефективност с падането на външната температура, ще се стигне до момент, в който машината е станала почти толкова ефективна, колкото ел. котел. Е в такъв случай защо сте дали 15000 лв. за модерна термопомпа като ще плащате сметки като за ел. котел на стойност под 1000лв.?
Ако имате радиатори, най доброто решение е да увелчите броя глидери, като по този начин намалявате температурата на водата- излиза по- евтино отколкото високотемепратурна машина и е по- добрия вариант от енергийна гледна точка.
Вече все повече навлизат на пазара машини с фреон R290, който може с един компресор да вдигне до 75 градуса. Това че може обаче не означава че трябва, защото дори с един компресор ефективността на машината е доста слаба при тези високи температури. По доброто решение винаги е да увеличите радиаторите, за да постигате желаната топлина при по- ниска температура на топлоносителя!


– Въпрос V: Каква машина да избера: инверторна или On/Off и каква е разликата?
1) Инверторната машина работи като увеличава или намалява оборотите на компресора и никога не спира. Тъй като технологията е сложна, тези машини са винаги по- скъпи.
2) On/Off машината достига зададената темепратура и се изключва. Когато температурата спадне, машината пак се включва, за да дозагрее.
Практическите изследвания показват, че инверторната машина би била по- икономична от On/Off машината с най- много 10-15%. Или при разход на On/Off машина от 150 лв., разхода на инверторната машина ще бъде 135 лв. Спестявате по 15 лв. на месец * 5 месеца за цялта зима са- 75 лв. на зима, а разликата в цената на машините е няколко хиляди лева. Можете и сами да направите сметката, кога ще се изплати да имате по- скъпата инверторна машина.
Разбира се, за да бъде много по- скъпа една машина, тя при висчки положеня има нещо в повече пред по- евтиния вариант. Горната сметка просто ги сравнява по най- важният показател- разхода.
– Въпрос VI: Инверторните машини работят до -25, а пък On/Off машините само до -5. Вярно ли е това?
Това е абсолютно грешно и истината е, че не знаем от къде и кога е тръгнала тази всеобща заблуда. Какво се случва с една машина при спадането на външната температура:
тя започва да губи мощност, т.е ако при 5 градуса тя е с мощност 12kW, при -15 тя вече е с мощност 6-7 kW. И ако вие сте подбрали горните 12kW, за да ви бъдат точно достатъчни, сега ще ви е студено. Вината за това обаче не е на лощото време или на неинверторната машина, а на лошият съвет или зле свършената работа от страна на специалиста. За щастие -15 е само няколко дни в годината, така че няма сериозна опасност от горния грешен избор.

  Общо взето термопомпата прави само 50% от магията, другите 50% са правилно подбрана инсталация. Например ако имате подово отопление или преоразмерени вентилаторни конвектори, които позволяват да държите температура на водата от около 35 градуса и в стаята да се поддържат 22 градуса, ще реализирате поне 30% икономия в сравнение с радиатори. Това не може да ви го даде дори ултра хипер инверторна машина за 20000 лв, ако въобще има такива 🙂

– Въпрос VII: Какъв е коефициентът на ефективност при режим отопление(СОР)?
В каталожната информация обикновено се дават три различни СОР-а за три работни режима:
1) Работен режим 7 градуса външна темепратура(стандартна величина, не знаем защо толкова много, а не 0 градуса)/ 35 градуса на водата( подово отопление)- коефициента на трансформация е около 4
2) Работен режим 7 градуса външна темепратура/ 45 градуса на водата( отопление с вентилаторни конвектори)- тук СОР-а е около 3-3,4
3) Работен режим 7 градуса външна темепратура/ 50-55 градуса на водата( отопление с радиатори)- тук СОР-а е около 2,5
И тези СОР-ове важат почти за всички марки машини без значение от марката на компресора, защото всички компресори са горе- долу еднакви. Могат да бъдат по- скъпи и по качествени, инверторни или не, но физически се пирличат и от тук си приличат и изходните им параметри, а в крайна сметка за нас са важни точно тези параметри.
На базата на горната информация за СОР-ове можете да видите, че при спадането на външната темепратура спада и СОР-а и от тук се вдига консумацията.
Всички горе- посочени СОР и въпроси са за машини въздух- вода. При машините “вода- вода”, СОР-а е сравнително псотоянен: около 7 при режим 1), около 5 при режим 2) и около 4 при режим 3).

С това се изчерпват повечето от по- серизоните заблуди и въпроси. Без съмнение има незасегнати теми, така че моля ви- обадете се или изпратете запитване, за да можем да ви отделим вниманието, което заслужавате и да получите най- доброто решение и оферта!

Може да харесате още

Инфрачервено отопление

Нагревателите тип инфрачервено отопление ще ви спестят разходи за енергия, като същевременно предлагат редица предимства за здравето и безопасността на вас и семейството ви. Те

Прочетете повече »